margolcia: KTo chetny do pomocy ?narysowac wykres funkcji ciagle f(1)=4 f(4)=1 f'(x)>0 na
przedziale (-nieskonczonosc ,1) f'(x) <0 na przedziale (1,4) f'(x) > 0 na przedziale
(4,nieskonczonosc) f'(1)=0, f"(4) nie isnieje...
24 sty 17:46
Basia:
rośnie od -∞ do punktu (1,4)
potem maleje do punktu (4,1)
potem znowu rośnie do +∞
ale coś mi z tym f"(4) nie pasuje
24 sty 17:59
Bogdan:
Dobry wieczór.
W punkcie x = 4 funkcja jest określona i ma wartość 1, , funkcja jest określona
w sąsiedztwie x = 4, znak pochodnej zmienia się w tym punkcie, ale nie ma tam pochodnej,
co oznacza, że dla x = 4 istnieje minimum, ale jest to punkt osobliwy, wykres w otoczeniu
tego punktu ma "ostrze", istnieje pochodna lewostronna i prawostronna, ale nie są sobie
równe.
24 sty 18:09