wielomin
Pati: wielomian W(x)= x
2−5x
4 po rozłożeniu na czynniki ma postać
6 sty 18:12
Grześ: W(x)=x2(x−√5)(x+√5)
6 sty 18:13
huncek: x2(1−5X2)
6 sty 18:14
huncek: + to co grzes
6 sty 18:14
Grześ: znaczy się ja powinnem jeszcze minus przed całym wielomianem postawić.
Przed całym tym wyrażeniem jest minus

6 sty 18:15
Niunia85: ale to chyba ma być tak x2(1−√5x)(1+√5x)
6 sty 18:18
m: 4x3−7x+3
12 paź 16:47
I'm back:
@m − − − no i? Jakis wkład własny? Już na pierwszy rzut oka widać że jednym z pierwiastków
będzie x=1 (4 − 7 + 3 = 0)
Dzielisz Hornerem później delta i po sprawie.
12 paź 17:12
matura:
4x3−4x−3x+3
4x(x−1)(x+1)−3(x−1)
(x−1)(4x2+4x−3)
(x−1)(2x−1)(2x+3)
12 paź 22:01
chichi:
to przynajmniej był wielomian, nie to co w przypadku polecenia z oryginalnego wątku...
12 paź 22:40
Jolanta: Jeżeli nie uczysz sie rozkładać Hornerem to
1) wypisujesz dzielniki wyrazu wolnego czyli 3 (−3,−1 ,1,3)
2) podstawisz po kolei za x i sprawdzasz dla której liczby wynk wyjdzie 0.
W(−3)=4*(−3)3−7(−3)+3=−84
W(−1)=4(−1)3−7(−1)+3=6
W(1)=4(1)3−7*1+3=0
1 jest pierwiastkiem wielomianu czyli dzieli sie on przez (x−1)
4x2+4x−3
−−−−−−−−−−−−−−−
4x3−7x+3 : (x−1)
−4x3+4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4x2−7x
−4x2+4x
−−−−−−−−−−−−−−−
−3x+3
3x−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz korzystasz ze wzoru na Δ i liczysz pierwiastki Całkowitych pierwiastkow juz nie
ma.Przekonujemy sie otym podstawiajac dzielniki wyrazu wolnego nie wychodzi zero
13 paź 20:19