matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:P
micał 91:
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to liczba podzielna przez 8. wie ktos jak to zrobic
6 sty 18:04
Eta:
Ω= {10,11, 12, 13,........ , 99} |Ω|= 90 liczb dwucyfrowych A= { 16, 24, 32,....... , 96}
96−16
ilość takich liczb jest: n=
+1= 11 ( no i ..... pomyśl skąd taka ilość ? )
8
|A|= 11 P(A) =.......
6 sty 18:16
micał 91:
dlaczego +1
6 sty 18:22
micał 91:
i dlaczego 96− 16
6 sty 18:23
micał 91:
bo 11*8 = 88
nie wiem ...
6 sty 18:23