Mamy zbiór....
kto mógłby pomóc?: Mamy zbiór cyfr 2,3,4,5,6,7. Ile można z nich utworzyć
różnych liczb trzycyfrowych? Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania
liczby mniejszej od 555, jezeli cyfry nie moga sie powtarzac?
6 sty 18:02
huncek: 6*6*6 = 216 trzycyfrowych
6 sty 18:17
:): cyfry nie mogą się powtarzać, więc na 1 miejscu możesz ustawić tylko 6 cyfr. Później zostaje Ci
tylko 5, bo nie mogą się powtarzać,a jedną już wykorzystałaś/eś...itd... czyli:
6*5*4=120 tak mi się wydaje
6 sty 18:25
huncek: nie...to ze sie nie moga powtarzac tyczy sie 2giego polecenia
6 sty 18:27
kto mógłby pomóc?: nie rozumiem:(
Czyli ten wynik 216 (do 1−ego pytania)bylby pewny?
6 sty 18:44
Eta:
|Ω|= 6*5*4 = 120
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−−− liczby trzycyfrowe > 555
zaczynających się 6−tką i 7 −ką ( i o cyfrach różnych)
jest: 2*5*4= 40
dodatkowo jeszcze takie: 562, 563, 564, 567
572, 573, 574, 576 ( czyli osiem
|A
"| = 40 +8= 48
6 sty 18:51
huncek: cyfry nie moga sie powtarzac przeciez w zadaniu 2gim nie 1..chyba ze polecenie inne jest
6 sty 19:00
kto mógłby pomóc?: Dziekuje pieknie
6 sty 19:00