huncek: Przyjmijmy,że:
Z − kula zielona
C − kula czerwona
B − kula biała
1 pudełko : 4Z,2C,10B (jakoż, że losujesz 1 kule masz do wyboru 3 możliwości co do
wylosowania)
1Z lub 1C lub 1B
Wszystkich kul masz 16 w 1 pudelku, wiec prawdopodobieństwo wylosowania kuli
Z jest =
416
C jest =
216
B jest =
1016
2 pudelko: 3Z,5C,7B (ta sama sytuacja w losowaniu)
Tutaj wyszstkich kul masz 15, więc prawdopodobienstwo wylosowania kuli
Z jest =
315
C jest =
515
B jest =
715
wybierasz sobie pary, czyli ZZ, CC, BB i gotowe