wartość
Pati: Wartość wyrażenia x2−1x3−1 dla x =−2 jest równe:
A) 12
B) 13
C) −13
wiem ze ma wyjść C ale mi nie wychodzi znaczy wynik mi wychodzi −59
6 sty 17:57
huncek: wg mnie, to jest tak
U (x+1) (x−1) *
1(x−1)
wychodzi x+1
6 sty 18:02
Niunia85: | {−2}2−1 | | 4−1 | | 3 | | 1 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| (−2)3−1 | | −8−1 | | −9 | | 3 | |
6 sty 18:03
Niunia85: huncek wystarczy podstawić −2 zamiast x i wychodzi, nie trzeba rozwalać wzorów
6 sty 18:04
huncek: za duzo myslenia jak na dzisiaj xd
6 sty 18:11