jak to zrobić
ja: Hej mam taki mały problem ... może ktoś to rozwiązać i wytłumaczć jak do wyniku doszedł
√3/3 /1
√2
6 sty 17:16
Niunia85: żeby się pozbyć pierwiastka z mianownika musisz pomnożyć wszystko przez właśnie mianownik
| √33 | | √2 | | √63 | | √6 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2 | | 2 | | 6 | |
6 sty 17:22
huncek: całe wyrażenie mnożysz przez √2 (górę i dół, aby pozbyć się niewymierności z mianownika)
wychodzi ci wtedy √63 * 12
mnożysz mianowniki i masz gotowy wynik: √66
6 sty 17:24
ja: nunio a mogłabyś mi jeszcze raz napisac bo zabardzo nie wiem co jest za tym usuwaniem nie
wymierności ... zreszta wynik jest inny bo ja mam podane √6 / 2
6 sty 17:25
ja: jak robicie te kreski ułamkowe
6 sty 17:25
Niunia85: a w mianowniku napewno jest √2?
6 sty 17:25
ja: nowłasnie ja napisałem ze jest przez 3 a nie przez dwa ....
6 sty 17:26
ja: rozumiem ze 1/2 = √2
6 sty 17:27
Niunia85: ale ja mówie o całym dużym ułamku tam gdzie napisałeś 1√2
6 sty 17:27
ja: ok dzięki wszystkim juz to mam
6 sty 17:28
6 sty 17:28
6 sty 17:28
ja: tak
6 sty 17:29
ja: 1
√2
6 sty 17:29
ja: mianownik ....
6 sty 17:29
Niunia85: czyli jest ok? bo już nie wiem co tak
6 sty 17:30
Niunia85: jeśli 1√2 to wynik u mnie był dobrze
6 sty 17:30
ja: jest wszystko ok ... bardzow wam dziękuję ale sam juz doszedłem

ale mozesz mi powiedziec jedno .... jak wy robicie te ułamki ze tak ładnie wychodza bo ja nie
wiem
6 sty 17:31
huncek: wynik jest : √66
6 sty 17:31
huncek: masz po lewej stronie 'Kliknij po wiecej przykladow" tam wszystko opisane jst
6 sty 17:32
6 sty 17:32
ja: na dole
6 sty 17:33
Niunia85: zrobie ze spacjami, jak je usuniesz to wyjdzie duży ułamek
U {1} {2}
wywal spacje i zobaczysz jak wyjdzie
6 sty 17:33
ja: U { 1 } / { 2 }
6 sty 17:36
ja: nie wychodzi ...
6 sty 17:37
ja: nunia
6 sty 17:38
ja: ja miałas pierwiaste z 6 i byl on przez 3 a w mianowniku było dwa to jakim cudem wyszło ci
√6/6
6 sty 17:39
huncek: masz opisane wszystko w moim podpunkcie na samym początku..
6 sty 17:41
ja: mnozyłas na krzyż >? jak tak to juz wiem ...
6 sty 17:41
ja: a dlaczego mnoze przez 1 przez dwa a nie dwa przez jeden
6 sty 17:42
ja: bo to chyba powinna byc odwrotnosc tego mianownika
6 sty 17:42
Niunia85: tak na krzyż huncek to przekształcił
6 sty 17:42
huncek: masz opisane wszystko, jesli masz cos podzielone przez cos, to mozesz to zapisac jako cos *
1coś
i wtedy masz normalne działanie na mnożeniu
6 sty 17:43
6 sty 17:43
ja: aha ok dzieki
6 sty 17:44
Niunia85:
6 sty 17:46
6 sty 17:47
Niunia85: no i się udało
√
6 sty 17:49
huncek: xd
6 sty 17:50
ja: tak dzięki
6 sty 17:54