Magda: Ile boków ma wielokąt wypukły w którym, liczba przekątnych jest o 117 większa od liczby
jego boków?
24 sty 16:57
Basia:
przypomnij sobie i napisz wzór określający liczbę przekątnych n-kąta
24 sty 17:05
Magda: n(n-3)/2
24 sty 17:17
o_O: ...
n(n-3)/2= 117n
n -> LICZBA BOKÓW

!
obliczasz i wychodzi liczba bokow ...
24 sty 17:20
Basia:
czyli z treści wynika, że
n(n-3)/2 = n+117 /*2
n(n-3) = 2n + 334
n2 -3n -2n -334 =0
n2 - 5n - 334 =0
no i musisz to równanie rozwiązać, pamiętając, że pierwiastki muszą być liczbami
naturalnymi
i n≥3 ( bo nie ma wielokąta wypukłaego mniejszego niż trójkąt)
24 sty 17:22
Basia:
oO nie "117 razy" tylko "o 117"
24 sty 17:23
o_O: no tak

źle przeczytałem
24 sty 17:24
Magda: tak ma być n2-5n-234
24 sty 17:26
Magda: wyszło 18; dzięki za pomoc
24 sty 17:29