Kamen31: Dany jest ciąg an=n2+4n-8
a)Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
b)Zbadaj, czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu.
24 sty 16:49
Basia:
a)
an = 24 czyli
n2 + 4n - 8 =24
n2 + 4n - 32 = 0
no i wystarczy to rozwiązać pamiętając, że pierwiastki muszą być liczbami naturalnymi
b)
n2 + 4n - 8 =10
n2 + 4n - 18 =0
dalej jak w (a)
24 sty 17:12
Kamen31: nie mam pojęcia co zrobić z n2 żeby była liczbą naturalną...
Proszę pomóżcie i rozwiążcie mi to
25 sty 13:32
Kamen31: proszę
25 sty 14:14
Eta:
Witam! Kamen!
Potrafisz z pewnością rozwiazać równania
n2 +4n - 32=0 policz deltę i n1 i n2
w drugim podobnie!
n2 +4n - 18 =0 podaj i tutaj n1 i n2
czekam na te obliczenia !
Dalej Ci powiem jak to obliczysz! ok?
25 sty 14:23
Kamen31: n2+4n-32
a=1 b=4 c=-32
Δ=b2-4ac
Δ=16-4*1*(-32)=16-4*(-32)=16+1268=144
Δ=144
n1=(-4-12)/2
n1=-16/2=-8
n2=(-4+12)/2
n2=8/2=4
25 sty 14:36
Eta: świetnie!
Teraz powiedz ,która z tych n jest liczbą naturalną?
25 sty 15:07
Kamen31: liczba 4
25 sty 15:15
Eta:
No to juz masz odp:
liczba 24 jest czwartym wyrazem tego ciągu!
sprawdźmy czy to prawda ?
za n= 4 podstawiamy do a
n
czyli a
n = n
2 +4n -8
a
n= 4
2 +4*4 - 8 = 16 +16 - 8 = 32 - 8 = 24 jest

!
podobnie rozwiąż równanie drugie!
Napisz mi jaka Ci wyszła delta w tym drugim?
czekam!
25 sty 15:19
Kamen31: n2 +4n - 18 =0
a=1 b=4 c=-18
Δ=16-4*1*(-18)
Δ=16-4-(-18)
Δ=16+72
Δ=88
n1=(-4-√88)/2 = (-4-2√22)/2
n2=(-4+√99)/2 = (-4+2√22)/2
25 sty 15:25
Eta: świetnie! czy któraś z tych "n" jest naturalna?
25 sty 15:31
Eta: No nie jest


Wniosek : żaden z wyrazów tego ciągu nie moze się równać 10
koniec zad!
Rozumiesz juz to ?
25 sty 15:33
Kamen31: Nie

ETA BARDZO CI DZIĘKUJ

!
I przepraszam za te zadania ale staram się przygotować do jutrzejszego sprawdzianu od
którego będzie zależało czy będę miał "banie" na półrocze z matematyki
25 sty 15:34
Eta: Bani nie możesz mieć!
Rozwiązuj jeszcze zadanka! nauczysz się !
To nie takie trudne ? jak sam widzisz!
Powodzenia! Uwierz w siebie!
Zad. z tą lokata napisałam Ci czy rozumiesz go?
Jak nie to pytaj? pomogę Ci!
może jeszcze z jedno podobne dodaj to wytłumaczę tak byś zrozumiał!
Dawaj jak jeszcze masz podobne!
Czekam!
25 sty 15:38