równania
astral: Określ liczbę rozwiązan równania w zależności od parametru m, gdy
zad 1)|x−m| = 3m −1
zad 2) |5x−4|=|m+3|
6 sty 16:22
Godzio:
3m − 1 = 0 ⇒ 1 rozw.
3m − 1 > 0 ⇒ 2 rozwiązania
3m − 1 < 0 ⇒ brak rozwiązań
6 sty 16:24
Godzio:
zad. 2
m = −3 ⇒ 1 rozwiązanie
m ∊ R −{ −3} ⇒ 2 rozwiązania
6 sty 16:26
astral: dzięki, nie rozumiem tylko dlaczego nie bierzemy w 1 zad pod uwagę lewej strony ?
6 sty 16:30
Godzio:
lewa strona zawsze jest dodatnia lub równa zero, więc w zależności od prawej szukamy ilości
rozwiązań
6 sty 16:31
astral: ok, juz kapuje , dzięki
6 sty 16:37