zaliczenie. prosze o pomoc !
yhym: Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x) = −4x oraz g(x)=
−4x−3 +1
Podaj równania asymptot funkcji g, dziedzinę i zbiór.
Prosze o pomoc
6 sty 16:18
R.W.17l: Asymptota funkcji, np g(x), to funkcja, której... nie "dotyka" funkcja g(x)
| | 1 | |
np jak masz f(x)= |
| , to asymptotami będą x=0 i y=0 |
| | x | |
6 sty 16:21
R.W.17l: −4/x czyli 1/x*(−1)*(4) <−(kolejne etapy)
−4/x−3 +1 czyli −4/x o 3 w prawo i 1 do góry,
6 sty 16:22
huncek: rysujesz wykres funkcji 4/x, odwracasz go (masz −) krok 1
wykres podnosisz o 1 w góre i 3 w prawo (+1, x−3) krok 2
D = x≠0, D = x≠3
ZW, odczytasz z wykresu.
asymptoty to te kreski, o które przesuwasz więc 1, i 3
6 sty 16:24
sabi: proszę o pomoc : rozwiąż równanie x+1 + x−1=x∧2+3x+6
x−1 + x+4 = x
2+3x−4 dol i gorą to
ułamek to jest razem jedno zadanie.. nie wiem jak robi się kreskę ułamkowa
8 sty 09:32