jeśli mamy y=ax+b to współczynnik kierunkowy a = 1?
huncek: Napisz rówaneni prostej przechodzącej przez punkt P=(−2,5) i nachylonej do osi OX pod kątem 45
stopni. Wyznacz współrzędne punktów tej prostej z osiami układu współrzędnych.
6 sty 16:14
Godzio:
tgα = a ⇒ a = tg45 = 1
y = ax + b
5 = 1 * (−2) + b ⇒ b = 7 ⇒ y = x + 7
y = 0 ⇒ x = −7 ⇒ Z OX P1(−7,0)
x = 0 ⇒ y = 7 ⇒ Z OY P2(0,7)
6 sty 16:17
R.W.17l: y=
ax+b
a=tgα, α − kąt nachylenia wykresu funkcji to osi OX; oblicz tg45
o a będziesz miał\a
współczynnik kierunkowy
y=a
x+
b
P=(−2; 5),
x=−2,
y=5; liczysz
b
6 sty 16:18
huncek: dzięki wielkie
6 sty 16:18