matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mam zaliczenie w szkole i potrzebuje pilnie pomocy.
bulaj:
Witam. takie zadanko: Rozłóż wielomian na czynniki: −9x
4
− 8x
2
+ 1
6 sty 16:07
Eta:
W(x)= −9x
4
−9x
2
+x
2
+1= −9x
2
(x
2
+1)+(x
2
+1)=(x
2
+1)(1−9x
2
)=(x
2
+1)(1−3x)(1+3x)
6 sty 16:24