równania
niewiadoma: Rozwiąż równanie.
a) 52x+5 = 125
b) 74x2+1 = 49
c) ( 23 )2−x2 = 94
d) 92x+2 = ( 13 )x+5
6 sty 15:59
Godzio:
a) 125 = 5
3
b) 49 = 7
2
| | 9 | | 3 | | 2 | |
c) |
| = ( |
| )2 = ( |
| )−2 |
| | 4 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
d) 92x + 2 = 34x + 3 , ( |
| )x + 5 = 3−x − 5 |
| | 3 | |
teraz przyrównaj wykładniki mając to wszystko dane
6 sty 16:01
niewiadoma: ale ja nie wiem jak to porównać? może podasz mi na jednym przykładzie
6 sty 16:04
Godzio: Jasne
52x + 5 = 125
52x + 5 = 53 mając te same podstawy wolno nam przyrównać wykładniki
2x + 5 = 3
2x = 2
x = 1
6 sty 16:05
niewiadoma: b)
74x2+1 = 49
74x2+1 = 72
4x2 + 1 = 2
4x2 = 1 | :4
x2 = 14
czy dobrze zrobiłam?
6 sty 16:12
Godzio:
tak

tylko to jeszcze nie dokończone, pamiętaj że będą 2 wyniki dodatni i ujemny
6 sty 16:14
niewiadoma: ale w Twoim rozwiązaniu jest jeden wynik dodatni. To co jeszcze trzeba tam zrobić?
6 sty 16:19
Godzio:
ty masz obliczyć x, a nie x
2 
można też tak:
| | 1 | |
x2 − |
| = 0 ( ze wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b) ) |
| | 4 | |
6 sty 16:22
niewiadoma: c)
232−x2 = 94
232−x2 = ( 32 )2
2−x2 = ( 23 )−2
x2 = 3
x = −3
6 sty 16:31
Godzio:
popraw
6 sty 16:32
Godzio:
2 − x
2 = −2
−x
2 = −4
x
2 = 4
x
2 − 4 = 0
(x − 2)(x + 2) = 0
x = 2 lub x= −2
6 sty 16:33
niewiadoma: a w przykładzie d) już całkiem nie wiem o co chodzi
moge prosić o jakąś podpowiedź
6 sty 16:43
Godzio:
rozpisałem Ci obie strony,
34x + 4 = 3−x − 5
4x + 4 = −x − 5
6 sty 16:44
niewiadoma: nie dam rady z tym przykładem , musze poćwiczyć najpierw na łatwiejszych bo ten jest za bardzo
pokręcony
6 sty 16:50
niewiadoma: dziekuje Ci Godzio za pomoc i szczerze mówiąc to masz wielką cierpliwość.
6 sty 16:55