matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Aga:
Rozwiąż równanie
2
1
=
x
2
−9
x+3
6 sty 15:55
Godzio:
x
2
− 9 = (x − 3)(x + 3) D = R − {−3,3}
2
1
−
= 0 /*(x − 3)(x + 3)
x
2
− 9
x + 3
2 − (x − 3) = 0 x = 5
6 sty 16:00
Eta:
po pierwsze : założenia x
2
−9 ≠0 => x≠ 3 i x≠ −3 mnożysz "na krzyż" x
2
−9= 2( x+3) dokończ .... pamietaj o założeniach !
6 sty 16:00
Eta:
He he ....... masz już z głowy
Godzio
Cię wybawił
6 sty 16:03
Aga:
6 sty 16:06