matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sumę
Aga:
Oblicz sumę 10 początkowych wyrazów ciągu geometrycznego , w którym a
2
=−2 i a
5
= 16
6 sty 15:51
Eta:
a
m
= q
m−k
a
k
a
5
to:
= q
3
a
2
q
3
= −8 =>
q= −2
a
2
−2
a
1
=
=
= 1
q
−2
q
10
−1
S
10
= a
1
*
=......... dokończ obliczenia i to wszystko
q−1
6 sty 15:57