wielomiany
karolina: wielomiany karolina: jak policzyc 14 x3−5x2+9x<0
i x2−x+1= xx+1
6 sty 15:50
Godzio:
| 1 | |
| x(x2 − 20x + 36) < 0 Δ = ..., √Δ = ... x1 = ... x2 = ... |
| 4 | |
x ∊ (−
∞,0) ∪ (2,18)
| | x | |
x2 − x + 1 = |
| D = R − {−1} |
| | x + 1 | |
(x + 1)(x
2 − x + 1) = x
x
3 + 1 = x
x
3 − x + 1 = 0 −−− to raczej nie ma za ciekawych pierwiastków
6 sty 15:57
karolina: no wlasnie mi tez tak wyszlo ale nie wiem co z takim rownaniem zrobic... ani ti wyciagnac, ani
podstawic.. nie wiem
6 sty 16:39
Godzio:
Zawsze można wykonać to graficznie,
| x | | x + 1 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
narysuj w miarę dokładnie oba wykres i znajdź punkt przecięcia
6 sty 16:41