Ania: Ośmiu uczniów, wśród których są Ola i Janek, ustawiło się losowo w kolejce do sklepu.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Ola i Janek nie stoją obok siebie.
I nie wiem jak...
24 sty 16:10
Basia:
mocΩ= 8!
bo na 1 miejscu możesz postawić każdego (czyli 8 osób)
na drugim już tylko jedną z 7 osób
na trzecin jedną z 6 itd.
czyli 8*7*6*5*4*3*2*1 = 8!
A - Ola i Janek nie stoją obok siebie
A' - Ola i Janek stoją obok siebie
mogą obok siebie stać na miejscach: (1,2) (2,3) (3,4) (4,5) (5,6) (6,7) (7,8)
czyli na 7*2 = 14 sposobów (bo każda "para" ma jeszcze 2 możliwości: Ola-Janek;
Janek-Ola)
pozostałe 6 osób ustawiasz dowolnie czyli na 6! sposobów
razem 14*6!
P(A') = 14*6!/8! = 14/(7*8) = 2/8 =1/4
P(A) = 1-P(A') = 1-1/4 = 3/4
24 sty 17:50
Ania: Dzięki
24 sty 18:18
Ania: Dzięki
24 sty 18:18
Werka: numer pin składa się z czterech mogących się powtarzać cyfr. oblicz, ile można utworzyć
wszystkich numerów pin?
10 kwi 20:49