Rysunek wszystko wyjaśnia
otrzymasz podział na dwa trójkąty prostokątne
|<ADC|= 135o , |<ADB|= |<ABD|= 45o
to |<CDB|= 135o −45o=90o
ΔABD −− jest prostokątny i równoramienny o ramionach: |AD|= |AB|= 3
to |BD|= 3√2
ΔCBD −− jest też prostokątny, bo |<CDB|= 90o i |<DCB|= 60o
zatem : |DC|= √6 , |CB|= 2√6
| 1 | 1 | |||
P(ABCD)= | 3*3 + | *3√2*√6= ....... dokończ obliczenia
| ||
| 2 | 2 |
Nie umiesz wykonać prostych działań ?
| 9 | 3√12 | 3√4*3 | 3*2√3 | |||||
P(ABCD) = | + | =4,5+ | = 4,5+ | = 4,5+ 3√3 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |