Dana jest prosta o równaniu y = 2x + 34 . Zapisz równanie ogólne tej prostej.
elunia1521: Dana jest prosta o równaniu y = 2x + 34
. Zapisz równanie ogólne tej prostej.
6 sty 14:18
R.W.17l: | | A | | C | |
Równanie ogólne prostej to: Ax+By+C=0. Po przekształceniu −> y=− |
| x− |
| . Matematycy |
| | B | | B | |
| | A | | C | |
oznaczyli − |
| jako a, a − |
| jako b, i otrzymali znane Ci równanie równanie |
| | B | | B | |
kierunkowe prostej: y=ax+b.
Po prostu przenieś wszystko na lewą stronę...
6 sty 14:31