Kalina: Sposród liczb dwucyfrowych wybrano losowo jedna liczbe. oblicz prawdopodobienstwo ze ta
liczba jest podzielna przez 11 lub jest podzielna przez 2.
24 sty 15:45
Basia:
wszystkich liczb dwucyfrowych mamy 90 czyli
mocΩ = 90
podzielne przez 2 są wszystkie parzyste i jest ich 45
podzielne przez 11 są 11,22,33,44,55,66,77,88,99
czyli do liczby parzystych (45) dodajemy liczbę podzielnych przez 11 i nieparzystych
(11,33,55,77,99) czyli 5
razem mamy 50 zdarzeń sprzyjających
P(A) = 50/90 = 5/9
24 sty 17:34