Granica funkcji
Kasia: Granica funkcji
lim
x→0 x ctg2x
| | cos2x−sin2x | |
limx→0 |
| = i co dalej zrobić? |
| | 2sin x cos x | |
6 sty 14:04
Trivial:
| | 1 | | cos2x | | 1 | | 2x | |
f(x) = xctg2x = |
| *2x |
| = |
| * |
| *cos2x |
| | 2 | | sin2x | | 2 | | sin2x | |
6 sty 14:07
Trivial: | | 1 | |
A w drugim coś trzeba w ogóle robić? Wychodzi [ |
| ] = ∞ |
| | 0 | |
6 sty 14:09
Kasia: To drugie to rozpisałam tą pierwszą granicę
6 sty 14:11
Jack:
moze w 2 trzeba podejść do 0 z obu stron i okaze się że granica nie istnieje.
6 sty 14:15
Kasia: | | 1 | |
W odpowiedzi jest |
| , więc zgadza się to, co Trivial napisał. |
| | 2 | |
6 sty 14:20
Jack:
mówiem o tym z cos i sin
6 sty 14:21
Kasia: | | cos 2x | |
Ale to jest to samo, bo rozpisałam ctg 2x na |
| czyli
|
| | sin 2x | |
6 sty 14:23
Kasia: Ale w sumie to nic nie dało
6 sty 14:23
Jack:
hm tam jeszcze x przed wszystkim stoi, wzięłąś to pod uwagę (?) bo czuję że tracę orientację..
6 sty 14:25
Kasia: Ja też chyba tracę orientację, bo już zapomniałam o tym x
6 sty 14:32