zastosuj wzory skroconego mnozenia:
Karolina: zastosuj wzory skroconego mnozenia:
a)3−y2
b)49−14x+x2
c)1+27x3
d)(√2−4x)2
e)(√3d+17e)
f)(√3d−17e)
g)x2−2
h)25+10y+y2
i)8x3−1
j)(3x+√3)2
k)(2−a)3
l)(15m−√5n)(15m+√5n)
prosze o zrobienie tych przykladow bo nie umiem.
6 sty 13:51
jolakubus: Musisz mieć wzory skróconego mnożenia.
a) korzystasz ze wzoru: a2 − b2 = (a + b)(a − b). Twoje liczby są lewą stroną tego wzoru i
musisz zapisać prawą stronę. Zauważ, że one są już podniesione do kwadratu więc musisz się
zastanowić jaka liczba podniesiona do kwadratu daje 3 oraz jaka daje y2 − jest to √3 i y,
więc masz:
3 − y2 = (√3 + y)(√3 − y)
b) korzystasz ze wzoru: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2. Masz prawą stronę wzoru i przerabiasz na
lewą stronę, czyli a podniesione do kwadratu daje 49 więc a = 7, b podniesione do kwadratu to
x2 więc b=x
49 − 14x + x2 = (7 − x)2
c) korzystasz ze wzoru a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2). Masz lewą stronę i przerabiasz na
prawą ale musisz wiedzieć jakie jest Twoje a i b. Liczba a to 1 bo 13 daje 1, liczba b to 3x
bo (3x)3 daje 27x3
1 + 27x3 = (1 + 3x)(1 − 3x + 9x2)
d) (√2 − 4x)2 = 2 − 8√2x + 16x2
W podpunkcie e i f brakuje potęg
g) x2 − 2 = (x + √2)(x − √2)
h) 25 +10y + y2=(5 + y)2
i) 8x3 − 1 = (2x − 1)(4x2 + 2x + 1)
j) (3x + √3)2 = 9x2 + 6√3x + 3
k) (2 − a)3 = 8 − 12a + 6a2 − a3
l) (15m − √5n)(15m + √5n) = 125m2 − 5n2
Mama nadzieję że nie ma nigdzie błędu (robiłam to w pośpiechu).
6 sty 15:01
piękna: (X−1)2=
23 maj 17:16
Krzysiek : =(x−1)(x−1) i policz
23 maj 19:16
basia: zastosuj wzory skróconego mnożenia :
a) 502−482
b)1992
c)3012
5 sty 16:45
Marcin: a)(49+1)2 − (49−1)2 = 2401 + 98 + 1 − (2401 − 98 +1) = 2401 + 98 + 1 − 2401 + 98 −1 = 196
b) (200−1)2 = 40000 − 400 + 1 = 39601
c) (300+1)2 = 90000 + 600 + 1 = 90601
5 sty 17:35