oblicz pochodną:
iza: oblicz pochodną:
f=(tgx) do potęgi 10
6 sty 13:16
Godzio:
pochodna 10 * pochodna tg
pochodna 10 = 9*tg9x
6 sty 13:18
iza: a można jaśniej?
6 sty 13:22
Godzio:
f'(g) = f' * g'
f = (..)10
g = tgx
6 sty 13:23
iza: f(x)=(4x−7) do 1000 to bedzie podobnie
6 sty 13:29
Godzio: tak
6 sty 13:29
jo: Skorzystaj z pochodnej z potęgi oraz z pochodnej z ilorazu i powinno wyjść ładnie i szybko
6 sty 13:29
iza: a mogłbyś mi to zrobic
6 sty 13:30
Godzio:
1000 * (4x − 7)999 * (4x − 7)' = 1000 * (4x − 7)999 * 4
6 sty 13:31
jo: | | sinx | |
A, i pierwsze sobie zamień tgx na |
| . |
| | cosx | |
6 sty 13:32
Trivial:
([f(x)]
n)' = n*[f(x)]
n−1*f'(x).
6 sty 13:32
jo: Całkiem szybko obliczyłam więc nie będziesz miała chyba większych problemów. Wynik to
6 sty 13:34
Trivial: | | 1 | |
Ale po co to zamieniać? Przecież jest wzór na pochodną tangensa. (tgx)' = |
| |
| | cos2x | |
6 sty 13:36
jo: Każdy robi sobie jak mu się podoba i na jaki sposób pierwsze wpadnie. Najważniejsze aby było
dobrze...
6 sty 13:40
Trivial: Tak.
6 sty 13:41
iza: ja sie ucze 1 raz robie zad z pochodnych....
6 sty 13:42