pochodna
mire: pochodna h(x)=sin
2(2x−3)






?
6 sty 13:10
Godzio:
2sin(2x − 3) * cos(2x − 3) * 2 = 2sin(4x − 6)
6 sty 13:12
mire: a jak to wyliczyłeś?
6 sty 13:14
Godzio:
sin2(2x − 3) = pochodna 2 * pochodna sinusa * pochodna (2x − 3)
6 sty 13:15
mire: nie czje tago za bardzo
6 sty 13:18
mire: mozesz dokładniej mi to wytlumaczyc?
6 sty 13:19
Godzio:
masz x2, to pochodna x2 to 2x
tak samo jest z sin2(x), pochodna z tego to jest 2 * sinx * cosx(mnożysz jeszcze przez
pochodną sinusa) , jeśli masz pod sinusem jeszcze jakąś funkcję to również przemnażasz przez
jej pochodną
6 sty 13:20
Kasia: Wszystko idzie ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
6 sty 13:21
Godzio:
zapisujesz pochodne poszczególnych funkcji zaczynając od zewnętrznej a kończąc na najbardziej
wewnętrznej.
np.
√tgIn√x2 + 1
pochodna √ * pochodna tg * pochodna In * pochodna pierwiastka * pochodna x2 + 1
spróbuj to rozpisać
6 sty 13:22