matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż trójkąt
Eff:
Rozwiąż trójkąt mając dane dł jego boków 9,7 i 6
6 sty 13:04
M:
10 kwi 19:13
Miś Uszatek:
a=6 b=7 c=9
b
2
+c
2
−a
2
cosα=
2bc
7
2
+9
2
−6
2
cosα=
2*7*9
49+81−36
94
cosα=
=
126
126
47
cosα=
63
47
α=arccos
63
a
2
+c
2
−b
2
cosβ=
2*a*c
6
2
+9
2
−7
2
cosβ=
2*6*9
36+81−49
cosβ=
=U{68}[108}
108
34
17
cosβ=
=
54
27
17
β=arccos
27
47
17
γ=π−(arccos
+arccos
)
63
27
10 kwi 19:44