Granica funkcji
Kasia: Oblicz granice jednostronne funkcji w punkcie x
0=0.
Niestety wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią.
6 sty 12:51
Godzio:
∞ ?
6 sty 12:53
Trivial:
| | 5 | | 5 | |
limx→0−f(x) = |
| = |
| = +∞ |
| | −0− | | 0+ | |
6 sty 12:54
Kasia: No właśnie jest ∞ ale nie wiem czemu.
Dla x<0 jest |x|=−x, czyli po lewej stronie mamy
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
− |
| ,− |
| ,− |
| ,− |
| ,− |
| ,− |
| ... i tak dalej, widać, że te liczby są |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
coraz mniejsze, ale to nigdy nie dojdzie do zera... w takim razie czy
lim
x→0−=0 ?
6 sty 12:56
Trivial: Bo to nie granice ciągów. x→0, a nie
∞
6 sty 12:58
Godzio:
dążą do zera, ale są coraz mniejsze (przy 0
+) i coraz większe przy 0
−
| | 5 | | 5 | | 5 | |
− |
| , − |
| , − |
| |
| | 10 | | 100000000 | | 10000000000000000000000000000 | |
6 sty 12:58
Godzio: co ja pisze, tam miał być oczywiście
6 sty 12:58
Kasia: Skąd Ci się teraz wzięła ta 1/10, 1/10000000
6 sty 13:03
Godzio:
bo x−>0
6 sty 13:03
Godzio:
czyli jest coraz bliżej 0 i dlatego
6 sty 13:04
Kasia: | | x | |
To w takim razie jak mam funkcję f(x)=e |
| i punkt x0=−1, to wtedy
|
| | x+1 | |
| | x | |
limx→−1− |
| =∞ , a e∞=∞ ? |
| | x+1 | |
6 sty 13:08
Kasia: | | x | |
Tamto |
| to wykładnik potęgi o podstawie e. |
| | x+1 | |
6 sty 13:08
Trivial: Tak.
| | −1− | | 1− | |
limx→−1−1f(x) = |
| = |
| = +∞. |
| | 0− | | 0+ | |
lim e
+∞ = +
∞
6 sty 13:11
Kasia: A granica prawostronna wyjdzie wtedy 0 czy −∞ ?
6 sty 13:12
Trivial: | | −1+ | |
limx→−1+f(x) = |
| = −∞ |
| | 0+ | |
Tak.
6 sty 13:17
Kasia: Dzięki
6 sty 13:18
Trivial:
6 sty 13:20