Adela: w trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest o 2 dłuższa od drugiej, a jeden z
kątów ostrych jest równy 60 stopni. Wyznacz długość boków tego trójkąta.
Pomocyy
24 sty 14:46
Basia:
może zechciałabyś odpowiedzieć na proste pytanie, zamiast pisać nowy post i zaśmiecać
forum ?
24 sty 14:50
xpt: Oznacz jedną z przyprostokątnych jako „x”
Druga jest o 2 dłuższa więc ma wartość „x+2”
Trójkąt prostokątny ma jeden kąt prosty czyli 90 stopni.
Suma wszystkich kątów w dowolnym trójkącie równa się 180o więc trzeci kąt ma miarę
180o-(90o+60o) =30o.
Trójkąt o kątach 30o,60o,90o to poła trójkąta równobocznego.
czyli jedna przyprostokątna ma długość 1/2 a, a druga to wysokość trójkąta równobocznego
h=a√3 * 1/2
czyli masz do rozwiązania dwa układy równań
x=1/2 a
x+2=a√3 * 1/2
oraz
x=a√3 * 1/2
x+2=1/2 a
Wynikiem bęzie suma rozwiązań obu układów.
PS. W jednym z układów może wyjść x ujemny więc w tym przypadku rozwiązania nie będzie.
24 sty 14:54
xpt: @ Basia - nie wiedziałem, że był już taki temat.
24 sty 14:56
Basia:
Nie szkodzi, Adeli się udało. A mnie nerwów oszczędziłeś.
24 sty 14:59
Adela: Bardzo dziękuję
24 sty 15:00
Adela: aa czy moglbyś pomoc mi w rozwiązaniu jeszcze jednego zadania?
24 sty 15:02
Adela: szczyt domu jest trójkątem równoramiennym o podstawie długości 24 metry i ramieniu
długość 13 metrów. Firma chce umieścić na tej ścianie plakat reklamowy w kształcie
prostokąta wpisanego w trójkąt, tak aby jeden bok prostokąta należał do podstawy
trójkąta, a dwa wierzchołki do jego ramion i aby plakat miał możliwe najwwieksze pole
powierzchni. Oblicz pole tego plakatu.
24 sty 15:05
Basia:
musisz pole tego prostokata wyrazić przy pomocy jednej zmiennej;
narysuj sobie ten trójkąt ABC i wpisany w niego prostokąt PQRS (PQ na AB)
dorysuj wysokość trójkąta CD i przyjrzyj się trójkątom ADC i ADS
jakie to są trójkąty ? i jak oznaczyć przyprostokątne w ADS ?
24 sty 15:18