Szukamy równania prostej boku AB (zielony)
(−4−4)(y−0) = (4−0)(x−4)
y = −12x+2
Szukamy prostej prostopadłej do boku AB i przechodzącej przez punkt C (niebieski)
warunek prostopadlości
a1*a2 = −1
a1 = −12
a2 = 2
y = a2(x−xC)+yC
y = 2(x+5)−3
y = 2x + 7
Liczymy długość odcinka |AB|
d = √(xA−xB)2 +( yA−yB)2
d = √(4+4)2 + (0−4)2 = 4√5
Liczymy długość wysokości (niebieski) jako odleglość punktu C od prostej (zielonej)
| |Axo + Byo + C| | ||
d = | ||
| √A2+B2 |
| |−12*(−5) + (−1)*(−3) + 2| | ||
d = | = 3√5
| |
| √(−12)2 + (−1)2 |
| |AB|*h | 4√5*3√5 | |||
P = | = | = 30 | ||
| 2 | 2 |