matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trudna całka
janek:
∫
√
1+ln x
x ln x
6 sty 04:05
Basia:
t=lnx dt =
1
x
dx
√
1+t
J = ∫
dt
t
u=
√
1+t
1
du =
dt
2
√
1+t
dt = 2
√
1+t
du dt = 2u du u
2
= 1+t t = u
2
−1
u
u
2
J = ∫
*2u du = 2∫
du =
u
2
−1
u
2
−1
u
2
−1+1
2∫
du =
u
2
−1
1
2∫(1+
) du =
u
2
−1
1
2u + 2∫
du
u
2
−1
to już chyba umiesz policzyć
6 sty 05:56