x
Mat: sprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci wiezdac ze x∊(1;3)
I3−xI+Ix−1I−2Ix−4I=
6 sty 00:03
Eta:
−−− wybierz liczbę z tego przedziału np : x= 2
−−−− podstaw ją i sprawdź znak całej wartości pod modułem
−−−− jeżeli ujemna ( opuszczając moduł zmieniaj znaki pod modułem
−−−− jezeli dodatnia opuszczasz moduł bez zmiany znaków pod modułem
dawaj wynik, sprawdzimy
6 sty 00:08
Basia:
1<x<3 ⇒
−1>−x>−3 ⇒
3−1>3−x>3−3 ⇒
2>3−x>0 ⇒ |3−x|=3−x
1<x<3
1−1<x−1<3−1
0<x−1<2 ⇒ |x−1|=x−1
1<x<3
1−4<x−4<3−4
−3<x−4<−1<0 ⇒ |x−2|= −(x−4) = −x+4
teraz podstaw i po wszystkim
6 sty 00:08
Eta:
Dobra, pora iść spać
6 sty 00:09
Eta:
3−x +x −1 −2( −x +4)= 2 +2x −8 = 2x −6
6 sty 00:11
Mat: Eta to wynik jak w odp

zawsze sie tak robi takie przyklady
6 sty 00:15
Mat: i jeszcze mam jedno pytanie czy tak naprawde to x∊(1;3) jest do czegos potrzebne


skoro Eta
zrobila ten przyklad bez tego
6 sty 00:22
Eta:
Ja mam taką metodę, bo najszybsza
6 sty 00:23
Mat: a co jesli pojawi sie x
2
6 sty 00:24
Eta:
Jak to "bez tego" wybrałaam x = 2 €( 1,3)
6 sty 00:24
Basia:
a jak będzie przedział (1; 3,9) to co wtedy ?
w tym przedziale nie da się jednoznacznie określić znaku x−3
2 i 3,5∊(1,3,9)
1−3<0
3,5−3>0
wybieranie jednego x i sprawdzanie wartości dla tego x nie dowodzi, że w całym przedziale znak
będzie taki sam
6 sty 00:26
Mat: 3−x +x −1 −2( −x +4)= 2 +2x −8 = 2x −6 <<<<<< ale w tym nie widac zebys uzyla x=2
6 sty 00:27
Mat: i co z tym przykladem
6 sty 00:37
Basia:
I3−xI+Ix−1I−2Ix−4I
m.zerowe kolejnych składników x1=3, x2=1, x3=4
f(x)=3−x
g(x)=x−1
h(x)=x−4
to funkcje liniowe
ich m.zerowe to kolejno x1=3, x2=1, x3=4
każda ma jedno i tylko jedno miejsce zerowe ⇒
w przedziale (1,3) znak każdej z nich jest stały (bo m.zerowe leżą poza tym przedziałem) ⇒
znak f(x) w (1,3) jest taki jak f(2)=3−2=1>0
znak g(x) w (1,3) jest taki jak g(2)=2−1=1>0
znak h(x) w (1,3) jest taki jak h(x)=2−4=−2<0
i 2 służy tylko do tego
z tego co wyżej wynika, że
|3−x|=3−x
|x−1|=x−1
|x−4|=−(x−4)=−x+4
i to podstawiasz do swojego wyrażenia
6 sty 00:43
Basia:
= 3−x+x−1−2(−x+4) = 2+2x−8 = 2x−6
metod sprawdzania znaku jest wiele
6 sty 00:45
Mat: to jak sprawdzic w tym 3−x+x−1−2(−x+4) = 2+2x−8 = 2x−6? podstawic za x 2
6 sty 00:53
Mat: Godzio odp mi
6 sty 01:45
Godzio: nie jestem w temacie, możesz wyjaśnić o co Ci chodzi dokładnie ?
6 sty 01:47
Mat: przyklad jest taki: sprowadz wyrazenie do najprostrzej postaci wiezdac ze x∊(1;3)
I3−xI+Ix−1I−2Ix−4I=? napisz jak bys to zrobil? jesli mozesz
6 sty 02:04
Mat: Eta opuscila wart. bezwzg. i po prostu obliczyla, ale po co jest x∊(1;3)
6 sty 02:09
Godzio:
do każdej z wartości bezwzględnych podstawiłbym dowolną liczbę z danego przedziału, np. 2 do
każdego podstawiam i sprawdzam znak
|3 − x| = |3 − 2| = 1 +
|x − 1| = |2 − 1| = 1 +
|x − 4| = |2 − 4| = |−2| − ⇒ 4 − x
3 − x + x − 1 − 2(4 − x) = ...
6 sty 02:10
Mat: nie rozumie tej linijki |x − 4| = |2 − 4| = |−2| − ⇒ 4 − x to wynika z I x − y I = I y − x I

a tego wyjdzie 3 − x + x − 1 − 2(4 − x) = 2x − 6
6 sty 02:15
Godzio:
to wynika z tego że dla każdej wartości z danego przedziału którą wstawię do tego wyrażenia (x
− 4)
otrzymam zawsze liczbę ujemną, dlatego trzeba zmienić znak
|x − 4| = 4 − x dla x ∊(1,3)
6 sty 02:18
Godzio:
Eta dobrze wyjaśniła to na początku, ja już lecę postaraj się zrozumieć i przeanalizować
6 sty 02:22
Mat: ok, a co jesli mam taki przyklad i czy moge go zrobic tak

oczywiscie dla x ∊(1,3)
Ix
2−4x+3I−Ix
2−9I= x
2−4x+3−x
2+9= −4x+12
6 sty 02:23
Basia:
Godziu czy z tego 2∊(−100,100) i x−5 dla x=2 jest równe 2−5=−3
wynika, że x−5<0 jest mniejsze od zera w tym przedziale ?
w przedziale (1,3) tak jest, a w (−100,100) nie
dlaczego więc w jednym przypadku możesz wyrokować na podstawie wartości w jednym punkcie o
wartości w całym przedziale, a w drugim nie ?
to wymaga uzasadnienia
w przeciwnym wypadku uczeń na drugi raz odpowie Ci , że 2∊(−100,100) i 2−5<0 więc x−5 jest w
przedziale (−100,100) mniejsze od zera, co jest oczywistą bzdurą
6 sty 06:07
Basia:
f(x)≥0 ⇒ |f(x)|=f(x)
f(x)<0 ⇒ |f(x)|= −f(x)
x
2−4x+3=0
Δ=16−4*1*3 = 4
√Δ=2
stad: x
2−4x+3<0 ⇔ x∊(1,3)
czyli dla x∊(1,3) |x
2−4x+3| = −(x
2−4x+3) = −x
2+4x−3
x
2−9 = (x−3)(x+3)
x
1= −3
x
2=3
x
2−9<0 ⇔ x∊(−3,3)
(1,3)⊂(−3,3) ⇒
dla x∊(1,3) x
2−9<0
czyli dla x∊(1,3) |x
2−9| = −(x
2−9) = −x
2+9
= −x
2+4x−3−(−x
2+9) = −x
2+4x−3+x
2−9 = 4x−12
6 sty 06:22
Eta:
Witam
Basiu , oczywiście masz rację!
Zapomniałam dopisać,że tę metodę stosuję
wtedy i tylko wtedy
gdy wszystkie miejsca zerowe( wyrazeń liniowych) pod modułem nie należą
do danego przedziału! => x= 3, x= 1 , x= 4 nie należą do przedziału ( 1,3)
6 sty 14:34