matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Iza:
Pochodna funkcji
(x+2)
4
y=
(x+3)
3
doszłam do tego
((x+2)
4
)
I
*(x+1)
3
−(x+2)
4
*((x+1)
3
)
I
y
I
=
((x+1)
3
)
2
nie wiem jak sie za to zabrać..
5 sty 23:45
Basia:
a skąd się tam wzięło jakieś x+1 ?
5 sty 23:50
Iza:
pomyliłam sie chodziło mi o (x+3)
5 sty 23:54
Basia:
4(x+2)
3
*(x+3)
3
−3(x+3)
2
*(x+2)
4
y' =
=
(x+3)
6
(x+2)
3
(x+3)
2
*[ 4(x+3)−3(x+2)]
=
(x+3)
6
(x+2)
3
*[ 4x+12−3x−6]
=
(x+3)
4
(x+2)
3
(x+6)
(x+3)
4
5 sty 23:59