ola: x2 + 6x +9/x2-9
24 sty 14:26
Basia:
Olu co tu trzeba zrobić ?
24 sty 14:38
Bogdan:
Napisz jeszcze raz stosując nawiasy dla licznika i dla mianownika oraz znak potęgowania
(daszek nad szóstką na klawiaturze),
bo Twój zapis nie jest czytelny.
Jeśli w liczniku jest x2 + 6x + 9, a wmianowniku x2 - 9 to przy założeniu, że
x ≠ -3 i x ≠ 3 podziel licznik przez mianownik
24 sty 14:47
ola: x2+6x+9
----------------
x2-9
należy określić dziedzinę wyrażenia
24 sty 16:06
adam: trójkąt a' b' c' jest obrazem trójkąta abc w symetrii względem osi ox . wyznacz
współrzędne wierzchołków dla trójkątów a(-3,n) a'(-3,-2)
b(m-1,-2) b'(3-m,2)
c(3,2-4p) c'(3,p2+2)
jak to policzyć?
24 sty 16:24
Basia: do Oli:
x2-9 ≠0
(x-3)(x+3)≠0
x≠3 i x≠-3
D= R\{-3;3}
24 sty 16:50
Basia:
symetrię wzgl.osi OX określają wzory:
x' = x
y' = -y
czyli:
-2 = -n ⇔ n=2
m-1 = 3-m ⇔ 2m = 4 ⇔ m=2
p2+2 = -(2-4p)
p2 +2 = -2 + 4p
p2 - 4p +4 =0
(p-2)2 =0
p=2
24 sty 16:59
ola: dzięki BASIU ale czy nie trzeba tego wyrażenia uprościć ?
24 sty 17:03
Basia:
Jeśli masz tylko określić dziedzinę to nie; wręcz jest to niewskazane;
po uproszczeniu zniknie Ci "kawałek" mianownika, ale to nie znaczy, że wolno Ci
"powiększyć" dziedzinę
(x+3)2 x+3
--------------- = ---------------------
(x-3)(x+3) x-3
ale to nie znaczy, że liczba -3 nalezy do dziedziny;
nie należy bo dziedzinę określa się na podstawie "oryginalnego" (nie przekształconego)
wzoru
24 sty 17:19
ola: super dzieki
24 sty 17:31