Równanie kwadratowe - obliczyć c.
nieboraczek: Mam oto takie zadanie:
Miejscami zerowymi 4x
2 − 8x + c są liczby całkowite dodatnie. Oblicz c.
Jak się za to wziąć? Jakie założenie?
x∊C
+
Dzieki za pomoc
5 sty 22:57
Basia:
4x2−8x+c = 4(x−a)(x−b) a,b∊C+
4(x2−bx−ax+ab)= 4x2−8x+c
4x2−4(a+b)x+4ab = 4x2−8x+c
c=4ac
−4(a+b)=−8
a+b=2
no to musi być a=b=1 i c=4a*b=4
5 sty 23:04
nieboraczek: A mogłabyś Basiu wytłumaczyć skąd wzięło tam się c=4ac? nie powinno być c=4ab?
5 sty 23:11
Basia: literowy błąd
c = 4ab
5 sty 23:13
nieboraczek: Teraz rozumiem, serdecznie dziękuje
5 sty 23:15