mata: (-√2 + i √6)14
24 sty 14:19
Mickej: hmmm trochę rozpisywania tu wychodzą bardzo duże liczby
24 sty 14:23
Mickej: a po co to i tam jest
24 sty 14:24
mata: bo to jest zadanie z liczb zespolonych
24 sty 14:27
Bogdan:
Można ułatwić sobie obliczenia następująco:
(√6 - √2)14 = [√2 (√3 - 1)]14 = 27 * (√3 - 1)14
24 sty 14:31
mata: no z tego co mi wiadomo to tak chyba nie można robić na liczbach zespolonych
24 sty 14:36
Bogdan:
Pisząc poprzednią wiadomość nie widziałem informacji o liczbach zespolonych, a nie
podana była ona w treści zadania
24 sty 14:39
mata: hmm.... widzę że jednak nikt tego nie potrafi zrobić
24 sty 15:33
xpt: Mata - to jest forum przeznaczone dla licealistów.
W liceum nie ma liczb zespolonych, zwykle liczy sie działania na liczbach rzeczywistych.
Jeśli nie podasz w treści zadania, ani nigdzie indziej, informacji o tym, że to zadanie z
przedziału liczb zespolonych to nikt nawet nie pomyśli, ze to jest takiego typu zadanie.
Basie pewnie już pisze rozwiązanie (albo już napisała) więc tylko piszę tą informację.
24 sty 15:38
xpt: Basia *
(Nie wiem czemu zawsze jak piszę "Basia" to mi na końcu wychodzi "e" - wybacz Basiu ).
24 sty 15:39
Basia:
do postaci biegunowej sprowadzić i z gotowych wzorów skorzystać
na więcej na razie nie mam czasu;
xpt gdzie Ty widzisz tę "krótką treść" ? ja naprawdę nigdzie !
24 sty 15:42
Basia:
z = -√2 + i*√6
|z| = √2+6 = √8 = 2√2
zwyczajowo używa się "fi" ale z braku "fi" piszę α
sinα = -√2 / 2√2 = -1/2
cosα = √6 / 2√2 = √2*√3 / 2√2 = √3/2
czyli α = π - π/6 = 5π/6
z = 2√2*[ sin(5π/6) + icos(5π/6) ]
z14 = (2√2)14* [ sin(70π/6) + icos(70π/6) ] =
214*27*[ sin(35π/3) + icos(35π/3) ] =
221* [ sin(10π + 5π/3) + i cos(10π + 5π/3) ] =
221*[ sin(5π/3) + icos(5π/3) ] =
221*[ -sin(π/3) +icos(π/3) ] =
221*[ -√3/2 + i*(1/2) ]
pod warunkiem, że się nie pomyliłam w rachunkach
24 sty 16:48