Oblicz prawdododobieństwo.
Czesiu: W maszynie losującej, w której znajdują się liczby należące do {x∊Z :IxI≤50} losowane są i
odkładane kulki z 2 liczbami k i p. Jaka jest szansa,że wylosowane liczby spełniają warunek
(k≠1 ⋀ p≠1)
5 sty 21:53
Basia:
odkładane na bok, czy z powrotem do maszyny (to zasadnicza różnica) ?
5 sty 22:03
Czesiu: odkładane na bok
5 sty 22:11
Basia:
na to mamy
|Ω|=101*100
bo liczb jest 101 (−50,−49,....,−1,0,1,....50)
A = (k≠1 ∧ p≠1) czyli losujemy na prawdę spośród 100 liczb (odrzucamy 1)
|A| = 100*99
| | 100*99 | | 99 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 101*100 | | 101 | |
5 sty 22:55