m
Mat: wyznacz dopelnienie zbioru A (do liczb rzeczywistych)
A=(−&;5)
wyszlo mi:
A'=(5;+&)
a w odp jest A'=
<5;+&) i nie wiem dlaczego taki znak
< 
wytlumaczy ktos?
5 sty 21:50
Basia:
5 nie należy do A
przedział (−∞,5) = { x∊R: x<5}
a skoro nie należy do A to należy do dopełnienia
5 sty 21:55
Mat: dziekuje
5 sty 22:10
Mat: Basiu mam jeszcze jedno zadanko ktorego nie jestem pewny:
dane sa zbiory A=(1;5) i B=<4;7> wyznacz zbior A' ∪ B'
ja mysle ze to A' ∪ B'= R
5 sty 22:14
Mat: pomozesz
5 sty 22:16
Basia:
A∩B = <4,5)
A'∪B' = (A∩B)' = (−∞,4)∪<5,+∞)
5 sty 22:17
Mat: dlaczego tak to wszystko zapisalas
5 sty 22:21
Basia:
bo tak jest szybciej i mniej pisania
wzory Moivre'a chyba znasz
(A∩B)' = A'∪B'
(A∪B)' = A'∩B'
5 sty 22:27
Mat: czy (dopelnienie)=(czesci wspolnej)
5 sty 22:30
Mat: nie znalem, ale dziekuje
5 sty 22:31
Eta:
Basiu ........ chyba prawa
de Morgana miałaś na myśli
5 sty 22:35
Mat: to kogo sa te wzory Moivre'a czy de Morgana
5 sty 22:36
5 sty 22:41
Mat: Eta jak zwykle pomocna : )
5 sty 22:42
Eta:
5 sty 22:44
Basia:
oczywiście de Morgana, rozwiązuję inne zdanie i tam mi są potrzebne te drugie
5 sty 22:45
Mat: Basiu Tobie rowniez dziekuje, za naprowadzenie mnie
5 sty 22:47