Pytanie
Kalor: czemu jak jest jakiś ciąg albo wzór skróconego mnożenia to n−ty wyraz tego ciągu to an−1 ?
5 sty 21:22
keisim: Chyba nie rozumiem pytania, czy mógłbyś sformułować je inaczej?
5 sty 21:28
Kalor: No własnie kurcze nie wiem za bardzo jak je zadać to podam przykład
an−1=(a−1)(an−1+an−2+...+a+1)
5 sty 21:33
keisim: Masz obliczyć granicę ciągu? Jakie jest polecenie?
5 sty 21:36
Basia:
w drugim nawiasie masz ciąg geometryczny
a1=1
q=a
an = 1*qn−1 = an−1
chyba o to Ci chodzi, czyli tak an = an−1
5 sty 21:39
Kalor: właśnie czemu n−1,n−2 a nie np n+1,n+2 w dużo zadaniach spotykam się z takim czym i nie wiem co
to znaczy
5 sty 21:52
Basia: podziel sobie
x3−1 przez x−1
x4−1 przez x−1
zobaczysz jak to wygląda
5 sty 21:54