Rozwiąż nierówność.
Wopes: (x−1)(y−1)(x2−1)(y2−1)...(x1000−1)(y1000−1)>0
5 sty 21:18
Basia:
jeżeli x∊(−∞,−1) ⇒ x−1, x3−1,.....<0
ale ponieważ liczba tych czynników jest parzysta (500) ⇒ iloczyn >0
natomiast x2−2,x4−1,....>0
analogicznie dla y
jeżeli x∊(−1,1) ⇒ x−1, x2−1, x3−1,.....<0
ale ponieważ liczba tych czynników jest parzysta (1000) ⇒ iloczyn >0
analogicznie dla y
jeżeli x∊(1,+∞) ⇒ x−1, x2−1, x3−1,.....>0 ⇒ iloczyn >0
analogicznie dla y
stąd
jedynie dla x=1 lub y=1 iloczyn=0
stąd
x∊R\{1}
y∊R\{1}
5 sty 21:29