Wyznacz k
cris: Proszę o pomoc z tym zadaniem
Wyznacz k, dla którego wyrazy ak, ak+4, a8k w podanej kolejności są trzema kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego
Próbowałem w ten sposób, ale nie wychodziło:
k+4=√k*8k
5 sty 21:16
Basia:
a co to jest ak ? jaki to ciąg?
5 sty 21:18
cris: Tak naprawdę to te zadanie jest tylko podpunktem do większego ''zadania'' w którym było trzeba
wyznaczyć wzór ciągu arytmetycznego (an)
an=3n+2, można to jakoś wykorzystać?
5 sty 21:22
Basia:
oczywiście
5 sty 21:30
Basia:
tylko czy to jest ak+4 czy ak+4
5 sty 21:31
cris: Te drugie

Czyli wystarczy zrobić w ten sam sposób jak pisałem już wcześniej tylko wykorzystując wzór
ciągu?
5 sty 21:32
Basia:
ak = 3k+2
ak+4 = 3(k+4)+2 = 3k+14
a8k = 3*8k+2 = 24k+2
(3k+14)2 = (3k+2)(24k+2)
5 sty 21:37
cris: ok, dzięki wielkie
5 sty 21:38