5 sty 20:08
Basia:
co z tym trzeba zrobić, bo na pewno nie da się tego przedstawić w postaci liczby wymiernej
typu:
5, −3, 12 itp. ?
5 sty 20:10
amorki: aha już mówie trzeba to rozwiazanie tak zrobić by wszyło coś takiego
wykaż (powołując się na odpowiednie własnosci logarytmów), ze podane liczby są równe
| | 1 | | 2 | | 1 | |
i jeszce jeden przykład log960,25 − |
| log |
| oraz |
|
|
| | 4 | | 27 | | log610 | |
to co po oraz jest to taki ma wyjść wynik
tylko prosze o wytłumaczenie skad co się wzieło bo tego nie kapuje
z góry bardzo Ci dziękuje
5 sty 20:20
Basia:
nie masz tego liczyć tylko pokazać, że
| | 1 | |
2. log960,25−14log227= |
| |
| | log610 | |
5 sty 20:40
amorki: trzeba wyliczyć bo taK ROBILISMY NA LEKCJI
5 sty 20:42
amorki: pierwsze tak mamy wyliczyć żeby wyszło drugie to po słowie oraz
5 sty 20:43
Basia:
ad.2
log96
0,25=
14log
227 =
0,25*log96−
}4}logu{227 =
14*log96−
14log
227 =
14*[ log96−log
227 ] =
14*log U{96}{
227 =
14*log(48*27) =
14*log(16*3*27)=
14*log(16*81)=
log(16*81)
14=
| | 1 | |
log 4√16*81 = log(2*3} = log6 = |
| |
| | log610 | |
ad.1
te liczby nie wydają mi się równe, ale jeszcze pomyślę
sprawdź czy tam nie ma jakiegoś błędu
5 sty 20:54
amorki: jest tam ma być tak przepraszam :
| 3 | | 1 | | 2 | |
| oraz |
| log4+ |
| log8 |
| log210 | | 2 | | 3 | |
5 sty 20:57
Basia:
to o czym piszesz, nie określa się słowem "wyliczyć" tylko słowem "przekształcić"
5 sty 20:57
amorki: tamto pierwsze trochę trudno się odczytać no ale spróbuje
5 sty 20:59
amorki: tak ale tak mi pisze w zbiorze zadać
5 sty 20:59
Basia:
12log4+
23log8 =
12*log2
2+
23*log2
3 =
12*2*log2+
23*3log2 =
log
2+2log2 =
3log2 =
5 sty 21:00
amorki: Serdeczne dzięki
5 sty 21:01
Basia:
w zbiorze zadań jest tak:
wykaż (powołując się na odpowiednie własności logarytmów), ze podane liczby są równe
gdzie tu jest słowo "wylicz" ?
5 sty 21:02
amorki: no przecież napisała wykaż
5 sty 21:04
amorki: amorki: aha już mówie trzeba to rozwiazanie tak zrobić by wszyło coś takiego
wykaż (powołując się na odpowiednie własnosci logarytmów), ze podane liczby są równe
5 sty 21:04
Eta:
| 1 | | 2 | |
| log4+ |
| log8 = log√4+ log3√82=log2+log4=log2*4= log8=log23=3log2
|
| 2 | | 3 | |
| | log10 | | 1 | |
log210= |
| = |
|
|
| | log2 | | log2 | |
czyli te wyrażenia są równe
5 sty 21:06
Basia:
dobrze już dobrze; masz to wyżej rozwiązane
5 sty 21:06
Eta:
Sorry
Basiu ...... już się więcej nie "wcinam"
5 sty 21:15