Figury geometrzyczne.
justa: bardzo prosze , o pomoc mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? < 3.
a) Najkrótsza wysokość trójkąta o bokach 4, 3√2 , √10 ma długość 3. Oblicz długości
pozostałych wysokości tego trójkąta.
5 sty 20:06
Basia:
a=4
b=3√2
c=√10
2P = a*ha=b*hb=c*hc
najkrótsza wysokość odpowiada najdłuższemu bokowi
ustal najpierw który jest najdłuższy
5 sty 20:16
justa: Dlaczego napisałaś tam 2P? .
zrobić przybliżenie tych pierwiastków?
5 sty 20:19
Eta:
1/ najkrótszą wysokością jest ta, która jest poprowadzona do najdłuższego boku
najdłuższy bok to: a= 3
√2 bo a ≈ 3*1,41≈ 4,23
zatem h
a= 3
| | a*ha | |
P(Δ−ta) = |
| = ....... = 4,5 √2
|
| | 2 | |
oznaczając b= 4 i c=
√10
| | b*hb | |
P(Δ)= |
| ...... => 4*hb = 9√2 => hb=......
|
| | 2 | |
| | c*hc | |
P(Δ)= |
| ....... => √10*hc= 9√2 => hc= ....... dokończ obliczenia
|
| | 2 | |
5 sty 20:23
justa: przybliżyłam je czyli :
a= 4
b = 4,23
c = 3, 16
czyli ta wysokość ( 3 cm ) odpowiada bokowi b .
i co mam zrobic dalej?
5 sty 20:24
justa: chwila bo nie rozumiem
tam masz pole trójkąta
jak ty to liczyłaś bo nie rozumiem
5 sty 20:30
Basia:
3*3 = 6 wg Ciebie ?
5 sty 20:37
Eta:
3*3=
9 .......... chyba,że teraz po wejściu do
Unii jest inaczej
5 sty 20:41
justa: zaraz w tym jako a w tym pierwszym polu podstawiła , 3 √2 ?
to później po obliczeniach wychodzi 3√2 znowu? : o
tak mi wyszło. −,−
jak to liczyła że wyszło jej 4,5 √2
5 sty 20:42
Eta:
5 sty 20:42
justa: przepraszam pomyliłam się >< XDDD
5 sty 20:42
justa: XD
5 sty 20:42
Eta:
5 sty 20:43
justa: i tam dalej masz obliczyć to hb
| | a * ha | |
to tam zapisałaś |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
to można sobie zapisać też : |
| * b * hb = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| * 4 * bh = 2 bh i jak to h mam wyliczyć? : C |
| | 2 | |
5 sty 20:53
justa: skąd ci się wzięło to 9√2?
5 sty 20:53
justa: ? :c
5 sty 21:03
Eta:
Omg
2P= b*h
b p= 4,5
√2 to 2P= 2*4,5
√2=
9√2
jasne już? ........
podstawiając za b= 4
teraz z c =
√10 podobnie
9
√2= c*h
c => 9
√2=
√10*h
c
| | 9√2 | | 9√20 | | 9*2√5 | | 9√5 | |
to: hc= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
5 sty 21:13