Proszę o pomoc.
ola997997: Dana jest prosta l:y=2x+5. Wyznacz równanie prostej k równoległej do prostej l i przechodzącej
przez punkt A=(4,2).
Proszę pomóżcie zrobić.Dziękuje.
5 sty 19:57
AS: Poszukaj w wcześniejszych postach,takie zadanie
było już rozwiązywane,
5 sty 20:46
dero2005:
y = 2x+5 → a = 2
a2 = a → warunek równoległości
a2 = 2
y = a2(x−xA)+ya A(4, 2)
y = 2 (x−4)+2
y = 2x − 8 + 2
y = 2x − 6
5 sty 20:48
ola997997: dzięki

5 sty 21:06
Edek: Kasia, Klaudia nie spamujcie tu z chomikami
13 sty 20:16