Jaka jest ta funkcja?
Komol: Wiadomo, że jeśli 4x > x4 i ⋀ x≥0⇔x∊<0,2>. Ile miejsc zerowych ma podana poniżej funkcja,
jakim zbiorem ograniczonym, czy nieograniczonym jest dziedzina tej funkcji, czy ta funkcja
jest ciągła, jak tak to dlaczego?
f(x)=√xlog2(4x−x4)
5 sty 19:42
Basia:
to co napisałeś na początku nie jest prawdą
4x>x4 ⇔ x∊<0,2)
dla x=2 42=16 i 24=16 czyli 4x=x4
D = <0,2) i oczywiście jest to zbiór ograniczony (z dołu przez 0, z góry przez 2)
f(x)=0 ⇔ √x=0 lub log2(4x−x4)=0 ⇔
x=0 lub 4x−x4=1 ⇔ x=0 lub x=0 ⇔ x=0
czyli jedno miejsce zerowe
5 sty 20:03
Basia:
jest też ciągła, bo niby gdzie miałaby mieć punkt nieciągłości ?
5 sty 20:04
Komol: ok, źle przepisałem, dzięki za pomoc
5 sty 20:33