CZARNA MAGIA:: Narysuj wykres funkcji:
f(x)=e
-/x/-3
w ogole wie ktos jak wyglada podstawowy wykres funkcji f(x)=e
x


Z gory dzieki za pomoc
24 sty 13:43
Bogdan:
Tak, powszechnie wiadomo, że funkcja f(x) = ax jest funkcją wykladniczą
przy a € (0, 1)U(1, ∞) i x € R.
e spełnia te założenia.
Jeśli narysujesz wykres jakiejś funkcji wykładniczej punkt po punkcie, np. y = 2x, to
zobaczysz, że czarna magia nie jest ani czarna, ani magiczna
24 sty 13:58
Bogdan:
Potem narysuj wykres y = 2-x czyli wykres y = (1/2)x,
następnie przesuń ten wykres w dół o 3 jednostki, otrzymasz wykres y = 2-x - 3.
Teraz przypomnij sobie jak przekształca się wykres funkcji y = f(x)
do postaci y = f(|x|)
24 sty 14:06
Bogdan:
Wykres Twojej funkcji jest podobny do wykresu y = 2-|x| - 3 lub do funkcji
y = 3-|x| - 3
e ≈ 2,718
24 sty 14:13