matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
atex:
Oblicz pochodną
x
f'(x)=
=
x
2
−1
5 sty 19:22
Trivial:
Proponuję zapoznać się z wzorem na pochodną ilorazu.
5 sty 19:24
dero2005:
x
y =
x
2
−1
x'(x
2
−1)−x(x
2
−1)'
1(x
2
−1)−x(2x)
y' =
=
=
(x
2
−1)
2
(x
2
−1)
2
x
2
−1−2x
2
(x
2
+1)
=
= −
(x
2
−1)
2
(x
2
−1)
2
5 sty 20:09