matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
<smutny>
Natala:
wiemy że 1+2+3+...+n=8n zatem liczba n jest równa: a)15 b)8 c)16 d)30 pomocy nie rozumiem tych zadań
5 sty 19:19
Bizon:
S
n
=
a
1
+a
n
2
n 8n=n(1+n)/2 16=1+n n=15
5 sty 19:30