Znajdź granicę ciągu
Ewelina: Jak to obliczyć?
5 sty 19:05
Piotr: jest to symbol nieoznaczony wiec musisz skorzystac z tw. L'Hospitali i wyznaczyc granice z
pochodnych licznika i mianownika do momentu az uzyskasz symbol oznaczony
5 sty 19:07
Trivial: Korzystanie z tw. Hospitala w takim przykładzie to już przesada.

Podziel licznik i mianownik przez n. Wtedy:
W liczniku masz 2 i coś co dąży do 0.
W mianowniku masz 2 i coś co dąży do 0.
| | 2 | |
Zatem odpowiedź to: |
| = 1. |
| | 2 | |
5 sty 19:10
Ewelina: Źle wpisałam treść

powinno być
5 sty 19:16
Eta:
| | n(2+1n) | | 2+1n | |
an= |
| = |
|
|
| | n(2+3n) | | 2+3n | |
n→∞
5 sty 19:17
Trivial:
Zauważ, że:
| 2n+1 | | 2n+3 −2 | | −2 | |
| = |
| = 1 + |
| . |
| 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
czyli przy n→
∞ nasze wyrażenie to 1 plus coś do dąży do zera.

(Dalej już wiadomo?

)
5 sty 19:18