granice ciągów
Karol: wyznacz granicę takiego ciągu:
bardzo proszę o pomoc, bo wynik znam ale nihuhu rozwiązać nie potrafię.... Dochodzę do
uproszczonej postaci i dalej nie wiem co robić
5 sty 18:38
Trivial: Czy wynik to 1?
5 sty 19:36
Karol: tak dokładnie tak, ale jak do niego dojść?
6 sty 20:02
Bogdan:
No przecież w liczniku masz sumę liczb tworzących ciąg arytmetyczny
6 sty 20:04
Karol: i co mi to daje?
6 sty 20:16
Karol: ju chyba wiem, ale proszę o sprawdzenie:
| (2+4+6...+2n) | | 2(1+2+3...n) | | n | | (n2) | |
| = |
| =2lim |
| =2/2lim |
| + |
| (n2) | | (n2) | | n2 | | (n2) | |
6 sty 20:33