jak to zrobić?
Gacek: Między liczby 3 i 162187 wstaw trzy liczby tak, by wraz z podanymi liczbami tworzyły ciąg
geometryczny
5 sty 18:25
Basia:
to taki ciąg
3, 3*q, 3*q2, 3*q3, 162187
162187 = 3*q4
wylicz q (są dwie możliwości)
potem policz
x = 3*q
y = 3*q2
z = 3*q3
5 sty 18:29
Natala: a między liczby 5 i 11 wstaw 3 liczby tak by otrzymać ciąg arytmetyczny
5 sty 18:30
Basia:
5, 5+r, 5+2r, 5+3r, 5+4r=11
5 sty 18:31
Natala: a te r to po co
5 sty 18:32
Gacek: q wynosi 29 lub q wynosi −29
dla q 29
3,69,1281,24729,162187
5 sty 18:38
Gacek: tak mi wyszło
prosze ewentualnie o sprawdzenie
5 sty 18:39
Basia:
jest dobrze, ale jeszcze trzeba policzyć dla q= −29 (to już formalność, ale trzeba)
zadanie ma dwa rozwiązania
5 sty 22:24
plppl: ⇔∑≈∞ΩΔππ
27 wrz 11:58
Jasiu: Gacek, od kiedy 3 * 29 to 69? Powinno być:
a) dla q=29
3, 23, 427, 8243, 162187
b) dla q=−23
3, −23, 427, −8243, 162187
19 paź 13:07
Jasiu: poprawka, w podpunkcie b) : dla q=−29
19 paź 13:09